3 Ocak 2010 Pazar

FOTOĞRAF SANATI



Cumhuriyet döneminde sanatın her dalında yaşanan yenilikler fotoğrafçılık alanında da etkili olmuştur. Nitekim bu alanda Batı'daki her türlü yeni teknik ülkeye getirilmiş, basında fotoğraf kullanılmaya başlanmıştır. Fotoğraf sanatçısı stüdyodan dışarı çıkarak; ülkenin yaşamını, insanını, doğasını, tarihini görüntülemeye başlamıştır. İlk fotoğraf yarışması 1932'de düzenlenmiştir. Aynı dönemlerde okullara fotoğrafçılık dersleri konulmuştur.

Cemal Işıksel, Nurettin Erkılıç, Selahattin Giz, Limasollu Naci, Şinasi Barutçu, İhsan Erkılıç, Baha Gelenbevi, Cumhuriyet döneminin ilk önemli fotoğrafçılarıdır. Çağdaş Türk fotoğrafçılığında gerçek anlamda sanatsal nitelikteki çalışmaların ilk tohumlarını ise 1950'li yıllarda yetişen sanatçı kuşağı atmıştır. Bu kuşağın en önemli sanatçılarından biri Ara Güler'dir. Yöresel olaylara çağdaş bir bakış açısı ve usta bir yorumla yaklaşan Ara Güler, bu özgün tavrıyla yalnızca yurtiçinde değil, yurtdışında da büyük bir sanatçı olarak kabul görmüştür.



Turkcebilgi.com: Türkiye'de Fotoğraf Sanatı hakkında ansiklopedik bilgi
Genel Başvuru ve Bilgi Sitesi
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial

5 yorum:

gün isigi2 dedi ki...

sevgili laguer blogcuya yazdigim mesajlar yayinlanmadi acaba bir sorun mu var? 4 yorum dan bir tanesi cikmadi size saglikli bir yil diliyorum iyilesmenize sevindim insallah daha daha iyi olursunuz keyifli ,saglikli günler diliyorum saglicakla kalin.

mamila dedi ki...

Hocam neşeli hafta sonları diliyorum,Ara Güler gerçek bir usta,sevgiler.

Sade dedi ki...

çok güzel bir paylaşım. Teşekkürler...

gün isigi2 dedi ki...

Tesekkür ederim sevgili Laguer iyilesmeye basladim ama bu seferde bacagimi yaktim bayagi bir acildi..insallah iyilesmesi uzun sürmez iyi pazarlar diliyorum kendinize iyi bakin selamlar..

Adsız dedi ki...

Efendim, merhabalar; Ben blogger'de ki blog sayımı artırıp, oluşturduğum yeni bloglarımdan "degirmendenmektupvar.blogspot.com"un üzerinde ağırlaşınca sizin izleme grubunda olduğunuz "yesilkaman.blogspot.com"a da pek girip çıkmayınca, sizi ihmal ettiğime inanarak, yeni bloğuma hemen arkadaş olarak kaydınızı yaptım ve bu yorumu yazmak için bloğunuza geldim.

Yine çok güzel eşsiz bir sanatçıya da ( ARA GÜREL) yer vererek fotoğrafı anlatmışınız. Fotoğraf çekmenin, güzel ve eşsiz kareler yakalamanın ve deklanşöre temiz basmanın bir sanat olduğunu hala bilmeyen insanlarımız bile var.

Bu güzel paylaşımınızdan dolayı elinize, emeğinize ve yüreğinize sağlık ve mutluluklar sunarım.

Allah'a emanet olun ve sağlıcakla kalın efendim, saygılarımla.

Blog Widget by LinkWithin
Technorati Profile