28 Mart 2009 Cumartesi

İSTANBUL SEMTLERİ İSİMLERİNİ NEREDEN ALIYOR?(1)


Beyoğlu
1. İslamiyet'i kabul edip burada oturmaya başlayan Pontus Prensinden adını alıyor semt. 2. 'Bey Oğlu' diye anılan Venedik Prensi'nin burada oturmasından geliyor semtin adı.

Bebek
1. Fatih Sultan Mehmet'in bölgeyi koruması için gönderdiği bölükbaşının Bebek lakaplı olması. 2. Padişahın semtteki bahçesinde gezerken yılan görüp korkan şehzadesine bebek demesi ve bundan sonra bahçesinin bebek bahçesi olması

Pendik
Bizans döneminde kullanılan Pantecion (Pantiki) ismi "her tarafı surlarla çevrili" anlamına gelir. Çoğu kaynaklar Pendik kelimesinin duvar anlamına geldiğini ve İstanbul'a egemen olan devlet ya da hükümetlerin doğudan gelecek saldırıları önlemek için burayı bir savunma hattı olarak kullandıklarını kaydederler.
Taksim
Osmanlı zamanında sucuların; suyu, halka taksim ettikleri yer, Taksim olarak anılmaya başlandı.

Teşvikiye
Sultan Abdülmecit'in bir mahalle kurulması için teşvikte bulunduğu semtin adı Teşvikiye olarak kaldı. Bu durumu, Harbiye Karakolu ile Rumeli ve Valikonağı Caddelerinin kesiştiği kavşakta bulunan iki taş belgeliyor.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaşım.
Ne güzel bir konu açmışsın.
Eski fotoğraflarla semt isimlerin hikayelerini anlatman çok hoş.
Yüreğine sağlık.Sayende öğrenmiş oldum.
Sevgilerimi yolluyorum.

Dijital Fotoğrafçılık! dedi ki...

Fotoğraflar çok güzel, hele beyoğlu ve bebeğe bayıldım. İnsanın canını çektiren cinsten fotoğraflar. Bi zaman makinesi, akım kapasitörü falan lazım bana.

Blog Widget by LinkWithin
Technorati Profile