26 Eylül 2008 Cuma

SAYISAL FOTOĞRAF



Sayısal fotoğraf makinesi ve bilgisayarınız varsa çektiğiniz fotoğraflarla istediğiniz gibi oynayabilirsiniz. Dilerseniz renkli fotoğrafınızı siyah- beyaz yapın, dilerseniz istemediğiniz görüntüleri çıkartın. Yapabilecekleriniz hayal gücünüzle sınırlı.

Sayısal fotoğrafçılığa hepimiz alıştık. Artık düğünlerde, tatillerde, mezuniyet törenlerinde kısaca hatırlanamaya değer her anımızda yanımızdan sayısal fotoğraf makinelerini düşürmüyoruz.

Üstelik hiçbir anı kaçırmamak için de üst üste fotoğraf çekiyor, hafıza kartlarını dolduruyoruz. Fakat pek azımız sayısal fotoğrafçılığın tüm imkanlarını kullanıyoruz.

Eğer bir sayısal fotoğraf makineniz ve bir de bilgisayarınız varsa çektiğiniz fotoğraflarla yapabileceğinizin sınırı yok. Doğru yazılımlarla hayal ettiğiniz her şeyi gerçeğe dönüştürmek mümkün. Üstelik bunları gerçekleştirmekte çok kolay. Bilmeniz gereken bu efektler için hangi terimlerin kullanıldığı ve gerisi sizin deneylerinize kalmış.

Doğru yazılımlarla sayısal fotoğraflarınıza bambaşka hisler verebilirsiniz. Daha dün çektiğiniz fotoğrafı sanki yüz yıl önce çekilmiş gibi gösterebilir, gözden kaçan detayları büyültebilirsiniz. Fotoğrafınıza farklı renk tonları verebilir, istediğiniz kişileri fotoğraflardan çıkartabilirsiniz. E.yaşam sizler için en önemli püf noktalarını inceledi.



Resmin bir kısmı daha önemliyse



Bazen resimlerin bir kısmını isteriz. Bu bir doğum günü için hazırlayacağımız özel bir albüm veya bastıracağımız bir t-shirt için olabilir. Ya da çok kalabalık bir resimden sadece tanıdığımız kişileri çıkartmak ve geri kalanını görmemek isteriz. Bu işlem için ’crop’ adı verilen efekt kullanılır. Bu efekt sayesinde sadece istediğimiz alana ve bu alan vasıtası ile istediğimiz obje veya kişilere ulaşabilir, onları ön plana çıkartabiliriz.

Siyah beyaz devrine soluk yolculuk


YAPTIĞIM BİR ÇEKİMDEN ÖRNEK
Eğer aile büyüklerinizin fotoğraf albümlerine bakıp neden benim de siyah beyaz fotoğraflarım yok diye iç geçiriyorsanız, derdinizin dermanı tüm fotoğraf yazılımlarında bulabileceğiniz siyah-beyaz renklendirme efekti. Bu efekti kullandığınızda fotoğraflarınız sanki 1900’lü yıllarda çekilmiş gibi olacak. Tabii arkadaşlarınızı kandırmaya çalışmadan önce kolunuzdaki sayısal saati çıkarmayı unutmayın.


Kaynak: Hürriyet e-yaşam

Hiç yorum yok:

Blog Widget by LinkWithin
Technorati Profile